Provance-i vagy francia vidéki stílus 3 lépésben

 

  1. Válasszunk világos, semleges színeket: égkéket, halvány levendulát, zsályát, bézs színt
  2. használjunk vidékies anyagokat: lenvásznat, koptatott fát, természetes anyagokat, nyomott mintás vásznakat (Toile de Jouy)
  3. Legyenek hangsúlyos kiegészítők: tálalószekrények, rusztikus világítás, növényeket ábrázoló fali dekor, antikolt/krétafestett bútordarabok

 

 

Provance-i stílus és berendezés ötletek

A francia vidéki stílus kialakításához meg kell találnunk az egyensúlyt az elegancia és a praktikusság között, mindezt úgy, hogy tökéletes kényelmet biztosítson. Nyugalmat árasztó színek, egyszerű textúrák, antikolt bútorok adják ennek a rusztikus stílusnak a kifinomultság báját. 

 

Szín paletta

A francia vidéki stílus alapszíneit a természet ihlette: fehér, galambszürke, ekrü falak, padlók, párnák és fapácok. Ezeket az alapszíneket egészíthetjük ki a zsályával, levendulával, napsárgával, lágy kékekkel és bazsarózsa árnyalataival, bár ezeknek az arányát vissza kell szorítani, hogy megtartsuk a belső tér eleganciáját. Használjunk különböző textúrákat: fát, kovácsoltvas fali díszeket, vászon textíliákat.

Nyomott mintás vásznak

Toile de Jouy - olyan szövetet takar, melyet rézkarc alapján készült mintasorok díszítenek, általában valamilyen pásztorjelentet ábrázolnak, virág motívumokkal, tájképekkel. Ez a 300 éves múltra visszatekintő vászonszövet tökéletes választás függönyökhöz, ágyneműhöz és konyhai textíliákhoz. A provance-i stílusra jellemzőek a kockás és virágos szövetminták is.

Antikolt, vagy krétafestett bútorok

A francia vidéki házakról legtöbbünknek a finoman kopott, világos bútorok jutnak eszünkbe. Éppen ezért, lehetőleg világos árnyalatú fából, vagy krétafestett bútorokat válasszunk, kerüljük a fényes, lakkos felületeket.

 

 

 

Növényes minták, díszek

Az autentikus hangulat kedvéért ne feldkezzünk meg a növényekről- ahogyan a szabadban is virággal teli kert övezi a vidéki házat, úgy a belső térben is szerepet kapnak. Vintage virágmintás szöveteket, cserepes virágokat, selyemvirágokat használhatunk, hogy becsempésszük a természetet az otthonunkba. Lehetünk a dekor elemekkel kapcsolatban kreatívak, szerezzünk be antik hatású üvegeket, madárkalitkákat, kerámia tejesüvegeket, tárolókat vagy vázákat. A kalitkák különösen sokféleképpen felhasználhatóak és sokféle formájú és anyagú kapható belőlük. Tehetünk bele virágokat, dekorációt, de üresen is tökéletes dísze lehet az otthonunknak. 

Tükrök

A tükrök minden stílusban helyet kapnak, tágítják a teret, a természetes fényt tükrözik, vagy csak mélységet adnak a helyiségnek – a provance-i stílus sem kivétel. Tartsuk szem előtt a lakásban használt mintákat, így a keret lehet növényi mintás kovácsoltvas, vagy krétafestett fa, mindenképp otthonossá és lenyűgözővé teszi lakásunkat. A tükrök mellett csodás dekoráció lehet a fakeretes kovácsoltvas fali elem, mely tökéletes hangsúlyos elemévé válhat otthonunknak.

 

 

Dohányzóasztal

A nappali központi eleme lehet a dohányzóasztal, melyhez a francia vidéki stílus esetében egy robusztus, krétafestett változat ajánlott. Választhatunk tűzött kárpitozású, világos asztalkát is, mely akár lábtámaszként, akár plusz ülőhelyként is szolgálhat.

 

Javasolt termékek:

https://www.butorok.hu/hu/provance-k6s-komod-feher

https://www.butorok.hu/hu/provance-k3s-komod-zold

https://www.butorok.hu/hu/provance-w1s-vitrines-szekreny-szurke

https://www.butorok.hu/hu/provance-st-dohanyzoasztal

https://www.butorok.hu/hu/provance-ls2-tukor-feher

https://www.butorok.hu/hu/provance-eloszobafal-feher

https://www.butorok.hu/hu/paris-76716-komod-feher

https://www.butorok.hu/hu/paris-3d-gardrobszekreny-feher

https://www.butorok.hu/hu/sudbury-tv-szekreny

https://www.butorok.hu/hu/sudbury-135184-etkezoasztal