Rusztikus stílus 3 lépésben

  1. Válasszunk földszíneket: krém, gesztenye, szürke, csokoládébarna

  2. Használjunk durvább felületű anyagokat: erezett fa, bőr, horganyzott fém, marhabőr

  3. Helyezzünk el hangsúlyos darabokat: otthonos szövetek, természetből származó dekortárgyak, tömörfa dohányzóasztal, koptatott bőr kanapé

Rusztikus stílus

Ha a rusztikus stílusra gondolunk, rögtön egy tóparti faház, vagy alpesi rönkház jut eszünkbe. A természetes fa szépsége, a kő elengedhetetlen a kialakításánál, otthonosságát a meleg földszínek segítik. Kiegészítőit a természet inspirálja, bőr kanapék, vaskos, tömörfa asztalok, az erdőre emlékeztető dekorációk és a puha dísztakarók, mind-mind a természet nyugalmát árasztják.

 

 

Rusztikus színpaletta

 

A rusztikus stílus sziklás hegységek színeit varázsolják elénk, meleg földszíneivel. A mély tónusú taupe, csokoládébarna a berendezési tárgyak színeiben jelenik meg, a belső tér többi színe világos alapszín lehet. Nem kell, hogy a falak bézs színűek legyenek, nyugodtan választhatunk egy semleges földszínt.

 

 

 

Berendezés, dekor

 

A rusztikus otthonok dekortárgyai a faházak egyszerű dísztárgyaira emlékeztetnek, vadvilágot, növényeket ábrázoló mintákkal, grafikus, vagy etnikai mintájú párnákkal és fali díszekkel.

Kétség kívül, a legmeghatározóbb összetevő maga a természetes fa. Mivel a rusztikus stílus a természetközeliség jelképe, így a fa áll a stílus fókuszpontjában. A rusztikus otthonban a fa felületek önmagukért beszélnek, használjunk keményfa padlót, fa bútorokat, hangsúlyos elemeket. Lehetőleg ne legyenek festve, lakkozva, természetes szépségét hagyjuk meg. Ne feledkezzünk meg a természetes fa gerendák elragadó látványáról sem. Nagyon jól mutatnak a tolóajtónak felhasznált pajta ajtók a rusztikus stílusú otthonokban is.

Juta szőnyegekkel, hangsúlyos párnákkal tudjuk finomítani a rusztikus felületeket. Ez a természetes anyag strapabírő és visszafogott, tökéletesen kiegészíti ezt a stílust.

Fém felületek nélkül hiányos lenne a design, használhatunk kopott, rozsdás vagy galvanizált kiegészítőket, a fények játékával mind eleganciát kölcsönöz otthonunknak. Egy-egy hangsúlyos tárggyal speciális hangulatot teremthetünk, így felhasználhatjuk a régi fém tejes vödröt, régi feliratos táblákat vagy egyéb örökölt, vagy bolhapiacon vásárolt darabokat.

Ne feledkezzünk meg a bőr bútordarabokról sem, melyek szintén elengedhetetlenek a tervezésnél. Igazán jól illik a stílushoz a koptatott, vagy viseltesebb bőr textúra.

 

Javasolt termékek:

https://www.butorok.hu/hu/bristol-nappali-szekreny

https://www.butorok.hu/hu/montana-k2dp-komod-szurke

https://www.butorok.hu/hu/montana-160-l1-agykeret-agyraccsal

https://www.butorok.hu/hu/maron-club-fotel

https://www.butorok.hu/hu/charlot-fulesfotel-sarga

https://www.butorok.hu/hu/nevada-ln-dohanyzoasztal

https://www.butorok.hu/hu/infinity-18-gardrobszekreny-koris-1

https://www.butorok.hu/hu/naturo-2-lerakoasztal

https://www.butorok.hu/hu/rimbo-asztal-szett-2-db

https://www.butorok.hu/hu/nafula-muszorme-puff